Ekspertlaager Silma Õpikojas

Meie selle õppeaasta kolmas ekspertlaager toimus kahepäevasena 18.-19. veebruaril Silma Õpikojas. Silma Õpikoda on loodusekool, mis asub vaheldusrikka loodusega Silma looduskaitseala südames - madalate merelahtede, roostike ja rannaniitude keskel. Rohkem Silma Õpikoja kohta saab lugeda SIIT

Seekordses laagris osales 16 noort 7 Läänemaa koolist. Esimesel päeval peale laagrisse saabumist toimus loodusmatk Riimi poolsaarele. Matka käigus tutvuti Silma looduskaitsealaga, uuriti, kuidas on maastik kujunenud ning avastati teel ettejäävat muud põnevat looduses.

Peale matka suunduti tagasi õpikotta ning hakati kalasid lahkama ning täideti sinna kõrvale töölehtesid. Lahkamise käigus uuriti kalade siseorganeid, kasvu ning määrati kalade vanust.

Ivar Soopan

Edasi rääkis Kadri Ilves Kiirlugemiskoolist noortele õppima õppimisest. Tavaliselt tegeleb Kadri täiskasvanud õppijatega. Meie noortega moodustati vestlusring, mille käigus tehti ka erinevaid harjutusi. Õpiti mälutehnikaid; seda, kuidas seostada mitu erinevat meelt õppimisprotsessis; õpiti käte-jalgadega ja metafooridega jaapani keeles 10ni lugema; räägiti eesmärkidest ja nende seadmistest; mängiti koordinatsiooni arendavaid mänge (mis noortele muide väga meeldis!); räägiti palju stressist ja meeleolu loomisest, mis ongi esimene samm õppimise soodustamiseks.  

Kätte jõudis aeg õhtusteks tegevusteks. Mentorid ja noored mängisid erinevates gruppides mitmeid lauamänge. See oli väga tore ja meeldis kõigile! Seejärel vaadati filmi, mille noored enda valikul valisid. Õhtu lõppes diskoga, tantsu vehiti päris hoogsalt.

Järgmine hommik algas mikroskoopia tunniga. Metsa all käidi kõdu uurimas. Kõdu võeti tuppa kaasa ning mikroskoobi all vaadeldi, millised putukad seal sees elavad ning mida huvitavat kõdu seest veel leida võib. Samuti uuriti pilliroo ehitust ning täideti sinna kõrvale töölehti.

Peale mikroskoopia tundi võeti puntidesse ja viidi väga lihtsate vahendite abil läbi katseid vee ja õhuga. Üks väga põnev eksperiment oli selline, kus plasttopsi sees oli vesi, topsi äär kaeti paberiga kinni ja topsi ümber keerates võis käe paberi alt ära võtta - paber ei kukkunud ära ja vesi ei voolanud välja!

Laagri lõpus viidi läbi laagrit kokkuvõttev viktoriin teadmiste kinnitamiseks, milles esitati küsimusi mõlema päeva kohta. Noorte tulemused olid väga head! Laager lõpetati tagasiside andmisega ning peale lõunasööki asutigi kodu poole teele.

Selle kõige juures oli huvitav asjaolu see, et ajakirjanik Ivar Soopan Maalehest osales esimesel päeval matka ja kalade lahkamise juures ja tegi sellest ka video, mida saab vaadata SIIT.