Koolitus sõltumatusest ja alkoholist

Juba mõnda aega on käsil uus õppeveerand ja meie läheme oma tegemistega samuti edasi. Teisipäeval, 19. jaanuaril viis meie noortele läbi koolituse Riina Raudne Terve Eesti Sihtasutusest teemal "Sõltumatusest läbi alkoholi prisma." See teema tekitas parajalt elevust, kuid andis samas väga palju uut infot ja avas teema hoopis uue vaatenurga alt.

Koolituse käigus saime teada, et Eestis sureb aastas alkoholi tagajärjel 1000-1500 inimest. Noortega arutleti läbi, mis need põhjused täpsemalt on . Alkohol annab ka muide omapoolse panuse vähki haigestumisel. Üldse on Eestis kokku 60 000 alkoholisõltlast, mida on meie väikese rahvaarvu kohta hirmus palju.

Lisaks rääkis Riina Raudne meile ajust ja sellest, et see ajuosa, mis aitab meil otsuseis teha - prefrontaalne korteks - saab küpseks alles 25 eluaastaks. Riina seletas ka ära, miks alkohol alaealistele keelatud on - kuna alaealiste aju pole veel välja arenenud, siis varakult alkoholi tarbima hakanud noore tõenäosus sattuda alkoholisõltuvusse on lausa viis korda suurem kui 21. aastase inimese puhul! Teismelisena hakkab enesekontrolli võimekus alles mühinal kasvama, seepärast oleks väga rumal seda alkoholiga pärssida. Koolitaja rõhutas ka, et kui alkoholi tarvitamist kasvõi ühe aasta võrra edasi lükata, siis see vähendab oluliselt sõltuvusse sattumise riski. 

Riina lisas veel, et see kõik on alles uus info ja ka lapsevanemad ei pruugi seda nii hästi teada. Seepärast leiab siinkirjutaja, et selline koolitus on ülioluline läbi viia nii noorte kui ka lastevanemate ja kõikide noortega kokkupuutuvate täiskasvanute seas. Tegelikult olgem ausad - need teadmised ei jookse mitte kellelgi mööda külgi maha. Meie silmad igatahes avanesid.